Thanksgiving er den fjerde torsdagen i november og en stor festdag i USA. Familie og venner samles til middag med kalkun og godt tilbehør. Det er vanlig at verten stiller med kalkunen og at gjestene tar med tilbehøret. Cranberry Sauce, Gravy, Mashed Potatoes, Stuffing, Green Beans og Sweet Potatoes er «must have» til festen. Familie og venner møtes ofte tidlig på dagen, lager mat sammen og avslutter rundt kl. 20–21.
De neste dagene blir det «leftovers» fra kalkunen som bestemmer menyen. Kaldt bord, sandwich og suppe er vanlig i mange amerikanske hjem.
Kalkun
Dette trenger du:
- 6,5 kg kalkun
- 1 L kraft
- 250 g gulrot
- 250 g løk
- 250 g selleri (stangselleri eller sellerirot)
- 50 g hvitløk
- 25 g salvie
- 25 g rosmarin
- 25 g timian
- 1 sitron
- 300 g smør
- Salt
- Pepper
Slik gjør du:
- Fyll kalkunen med mirepoix (løk, gulrot og selleri), hvitløk og sitron.
- Legg hakkede urter, salt og pepper mellom kjøtt og skinn.
- Gni smør godt inn i skinnet og krydre med salt og pepper.
- Forvarm ovn til 190 °C og legg kalkunen inn. Stek til skinnet er gyldenbrunt (ca. 10–15 minutter).
- Senk temperaturen til 150 °C og ha kraft i bunnen av pannen. Stek til steketemperaturen ved brystbeinet når 63 °C.
- La kalkunen hvile tildekket i minst 15–20 minutter før oppdeling. Ta vare på kraften i pannen til sausen (gravy).
Gravy (tykk brun saus)
Dette trenger du:
- Kraft og grønnsaker fra kalkunen
- Nakkekjøtt, hjerte og lever
- 0,5 L hvitvin
- 200 g hvetemel
- 200 g smør
- Salt
- Pepper
- 25 g timian
- Mer kraft etter behov
Slik gjør du:
- Lag en meljevning: smør og mel i en kjele, sett til side.
- Brun nakke, lever og hjerte i en panne.
- Kok inn hvitvin til halvparten, og hell over i kjelen med meljevning.
- Hell kraft og grønnsaker fra kalkunen i samme kjele.
- La småkoke og rør til sausen tykner. Sil av grønnsaker og rester.
- Smak til med urter, salt og pepper.
Cranberry Sauce (tranebærsaus)
Dette trenger du:
- 3 kg tranebær
- 400 g sukker
- 3 sitroner
- 2 appelsiner
Slik gjør du:
- Ha tranebær i en kjele og dekk med sukker, sitronskall og appelsinskall.
- La blandingen stå over natten.
- Kok på middels varme og knus bærene til konsistensen blir syltetøy-aktig.
- Kjøl av og server.
Stuffing
Dette trenger du:
- 1 smørloff (700 g)
- 200 g gulrot
- 200 g selleri
- 200 g løk
- 150 g fennikel
- 50 g hvitløk
- 1 L kraft
- 250 g smør
- 20 g rosmarin
- 20 g salvie
Slik gjør du:
- Bruk gjerne daggammelt brød; om du har fersk loff, tørk den i ovn i 1–2 timer ved 100 °C.
- Hakk gulrot, selleri, løk og hvitløk i små terninger; finkutt urtene.
- Smelt smør i en dyp panne og stek grønnsakene til de er halvkokte.
- Ha i brødet, tilsett kraft litt etter litt og bland forsiktig til brødet er mykt og dekket av kraft.
- Rør inn urter, og smak til med salt og pepper.
Mashed Potatoes (potetmos)
Dette trenger du:
- 3 kg potet
- 300 g smør
- 7,5 dl fløte
- 2,5 dl melk
- 1 trøffel
- Salt
- Pepper
Slik gjør du:
- Skrell potetene og kok dem møre. Hell av vannet og sett potetene til side.
- Varm melk, fløte og smør til smøret er smeltet.
- Hell den varme væsken over potetene og mos til ønsket konsistens.
- Smak til med salt, pepper og finhøvlet trøffel.
Sweet Potatoes (søtpotet)
Dette trenger du:
- 3 kg søtpotet
- 300 g brunt sukker
- 1 dl vann
- Salt
- Pepper
Slik gjør du:
- Kutt søtpotetene i små terninger og legg dem på bakebrett. Krydre med salt og pepper.
- Stek i ovn ved 180 °C i 20–30 minutter.
- Kok vann og sukker på lav varme til det tykner til sirup.
- Hell sirupen over søtpotetene og server.
Haricot Verts (grønne bønner)
Dette trenger du:
- 1 kg haricot vert
- 50 g Parmigiano (parmesan)
- 75 g smør
- 300 g spekeskinke i biter
- Salt
- Pepper
Slik gjør du:
- Kok opp saltet vann, og kok bønnene i ett minutt. Ta dem deretter ut av vannet.
- Stek skinken i biter til sprø, tilsett bønnene og smør.
- Smak til med salt og pepper. Riv over parmesan.
Brussels Sprouts (rosenkål)
Dette trenger du:
- 2 kg rosenkål
- 250 g smør
- 50 g Parmigiano
- 1 chili
- Salt
- Pepper
Slik gjør du:
- Kok opp saltet vann og kok rosenkålen i 1–2 minutter. Ta dem ut, tørk, og del dem i to hvis ønskelig.
- Ha smør i en varm panne, tilsett rosenkål og varm raskt.
- Smak til med salt og pepper. Garner med finhakket chili og revet parmesan.
