Bakery photo

Ostebutikken

hos Maschmanns Matmarked

Faste og halvfaste oster

I gruppen faste oster finner vi oster som Parmesan og Comte mens halvfaste oster kan være gouda og manchego. Fast eller halvfast bestemmes av hvor mye væske/myse osten slipper under ysteprosessen. Tre av verdens mest kjent oster er Parmesan fra Italia, franske Comté samt Gruyère fra Sveits. Engelsk Cheddar, Pecorino fra Sardinia, Manchego fra Spania er også utmerkede oster. Maschmanns har de aller beste variantene inne i disken. Tilbehør til ostene kan være syltetøy, honning, balsamico og nøytral kjeks. Når det gjelder viner til faste og halvfaste oster er det ofte hvite viner som passer best. Velg den vinen som harmonerer best.

Image

Hvitmuggoster

I gruppen hvitmuggoster finner vi fransk Brie og Camembert. Brie de Meaux kalles for ostenes konge, mens Brie de Melun er alle briers mor. i klassen har vi også Brillat-Savarin oppkalt etter en av verdens mest betydningsfulle matskribenter. Enda en superkjendis i denne klassen er Camembert de Normandie. En herlig kremet ost med smak av champignon og nøtter. Passende tilbehør er syltetøy og nøtter. Av drikke så er Champagne og Ringi Eplefryd gode valg. Hvite viner som Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Grüner Veltliner er gode til hvitmuggoster.

Image

Kittoster

Kittosten har fått sitt navn av fargen på osten, kjennetegnes også på den skarpe lukt og aroma. Men ikke la deg skremme av lukten på kittostene. Smaken er ofte harmoniske og herlig komplekse. Osten vasker med saltlake gjerne tilsatt alkohol under modningen for ekstra aroma og karakter. Epoisses, Morbier og Munster er de mest kjente kittostene. Vi glemmer heller ikke den norske kittosten fra Munkeby kloster. Munkeby er en fantastisk kittost som etter manges ostekjenneres mening er Norges aller beste ost. 

Image

Blåmuggoster

Blåskimmelost er en ost gjort på blåskimmelkultur. Smaken er fra ganske mild (Gorgonzola dolce) til de litt mer sterke (Roquefort). De aller mest kjent blåostene er nevnte Roquefort, Stilton og Gorgonzola. Verdens beste ost i 2017 er en blåost fra Møre. Kraftkar fra Tingvollost utkonkurrerte over 3000 oster på World Cheese Awards i San Sebastian. Det som også er hyggelig at det er flere gode norske blåoster som puster Kraftar i ryggen på kvalitet. Prøv gjerne Råblå fra Grindal og Fønix fra Stavanger. To fantastiske og harmoniske oster. Prøv de gjerne med en god hvitvin med litt sødme for å balansere mot saltet i osten.

Image

Chèvre

Chèvre har som navnet sier noe med geit å gjøre. En av de herligste vårtegnene er når de første ferske geitostene fra Provence, sør i Frankrike er i butikk. Buchette de Banon, Valençay og Mistralou er kjente franske geitoster. Men vi har en ostemagiker i Norge også. Danske Bo Jensen holder til på Jæren og lager herlige geitoster. Fjelltopp og lille Aske er begge prisvinnere og vel verdt å forsøke. Tørre og syrefriske hvite viner passer til Chèvre.

Image