Mat og vin i Bakeriet – tirsdag 26. november kl. 18:00. Tema: Piemonte – smak, duft og historier fra Italias nordlige vinland. Bestill bord

Published: 11.11.2025

Helstekt økologisk landkylling fra Hovelsrud Gård

Helstekt landkylling fra Hovelsrud Gård er ekte søndagsmat – raust, enkelt og fullt av smak. Grønnsaker, urter og sitrus bakes sammen med kyllingen til en gyllen, saftig rett som dufter av det gode liv på Helgøya.

Å helsteke en landkylling er klassisk søndagsmat. En rett som samler folk, dufter av urter og sitrus, og der alt gjøres i én form – grønnsaker, saus og kjøtt i samme lune varme. Du legger til, vender litt, venter – og lar ovnen gjøre resten.

Duften av det enkle

Start med å dele rødløk, søtpotet og appelsin i grove biter. Legg dem rundt kyllingen i en stor langpanne. Tilsett hele hvitløksfedd, revet ingefær og chili – det gir både kraft og karakter. Ringle over god olivenolje, og kvern over salt og pepper.

Fyll kyllingen med appelsinbåter, ingefær, chili og rosmarin. Gjem noen skiver smør under skinnet på brystet – det gjør kjøttet saftig og gir en gyllen, sprø overflate.

Når du steker kyllingen på lav varme, får smaken tid til å bygge seg opp. Etter halvannen til to timer på 160 grader er du tett på perfeksjon. Stikk en gaffel i lårfestet – siver kraften klar og gyllen ut, er den ferdig.


Sett formen midt på bordet

Ingenting skal pyntes eller skjules. Den rustikke skjønnheten i en helstekt fugl, omgitt av karamelliserte grønnsaker og søtlig sitrussaus, taler for seg selv. Skjær ved bordet, og la gjestene forsyne seg.


En ekte søndagsmiddag – laget med gode norske råvarer, tålmodighet og respekt for håndverket.


Du trenger

  • 1 hel landkylling (ca. 3 kg) 
  • 200 g smør
  • 6 hvitløksfedd
  • 2 røde chili, finhakket
  • 200 g revet ingefær
  • 6 rødløk (ca. 400 g), delt i fire
  • 3 appelsiner med skall, delt i seks båter
  • 2 kg søtpotet uten skall, delt i fire
  • Frisk rosmarin
  • Salt og nykvernet pepper
  • 1 dl ekstra jomfru olivenolje