Opp-ned eplekake (rustikk, luftig og hverdagslig)
Du trenger:
- 4–5 faste, syrlige epler
- 75 g smør
- 100 g sukker (gjerne brunt)
- 1 ts kanel
- Saften av ½ sitron
Røre:
- 125 g smør, romtemperert
- 125 g sukker
- 2 egg
- 150 g hvetemel
- 1 ½ ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 2–3 ss melk
Slik gjør du:
- Skrell og del eplene, drypp over litt sitron.
- Smelt smør og sukker til lys karamell i en kjele. Hell i bunnen av en smurt springform (22 cm). Legg eplene tett oppå, dryss med kanel.
- Pisk smør og sukker luftig, rør inn eggene. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker, og vend det inn vekselvis med melk.
- Hell røren over eplene. Stek på 180 °C i 35–40 min.
- La hvile noen minutter før du vender kaken opp-ned på et fat.
Server varm med vaniljeis eller kald til en kopp kaffe.
Tarte Tatin (fransk eleganse)
Du trenger:
- 5–6 syrlige epler
- 100 g smør
- 150 g sukker
- 1 ts kanel eller vaniljefrø (valgfritt)
- 1 ferdig butterdeig- eller mørdeigsplate (hjemmelaget om du vil)
Slik gjør du:
- Skrell eplene, del i to og fjern kjernehus.
- Smelt smør og sukker i en ildfast panne eller støpejernspanne (ca. 24 cm) til lys karamell. Legg eplehalvdelene tett, rundsiden ned. La småputre 10–15 minutter til eplene begynner å mykne.
- Kjevle deigen lett ut, legg den over eplene og dytt kantene ned i pannen.
- Stek på 200 °C i 25–30 minutter, til deigen er gyllen.
- Avkjøl 5–10 minutter, legg et fat over pannen og vend raskt.
Server gjerne lun med nyvispet krem eller eller vaniljeis.
To søstre i samme familie
Der opp-ned eplekaken er den rustikke, hverdagslige kusinen, er Tarte Tatin den parisiske divaen. Begge starter med samme enkle idé – frukt nederst, deig over – og begge ender som et lite stykke karamellisert lykke.