Høst i Burgund: Vin møter sopp – 24. september kl. 18 i Maschmanns Bakeri. Finn ut mer

Published: 26.08.2025

To sider av samme epleeventyr Opp-ned eplekake & Tarte Tatin

Epler, sukker og smør. Så enkelt – og likevel to helt forskjellige uttrykk. Den ene kaken – Tarte Tatin – ble født ved et fransk hotellkjøkken på slutten av 1800-tallet. Den andre – opp-ned eplekaken – ble en husmorhelt i anglo-amerikanske hjem på 1900-tallet. Fellesnevneren er en liten dose tilfeldighet og en stor porsjon varme.

Opp-ned eplekake (rustikk, luftig og hverdagslig)

Du trenger:

  • 4–5 faste, syrlige epler
  • 75 g smør
  • 100 g sukker (gjerne brunt)
  • 1 ts kanel
  • Saften av ½ sitron

Røre:

  • 125 g smør, romtemperert
  • 125 g sukker
  • 2 egg
  • 150 g hvetemel
  • 1 ½ ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2–3 ss melk

Slik gjør du:

  1. Skrell og del eplene, drypp over litt sitron.
  2. Smelt smør og sukker til lys karamell i en kjele. Hell i bunnen av en smurt springform (22 cm). Legg eplene tett oppå, dryss med kanel.
  3. Pisk smør og sukker luftig, rør inn eggene. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker, og vend det inn vekselvis med melk.
  4. Hell røren over eplene. Stek på 180 °C i 35–40 min.
  5. La hvile noen minutter før du vender kaken opp-ned på et fat.

Server varm med vaniljeis eller kald til en kopp kaffe.


Tarte Tatin (fransk eleganse)

Du trenger:

  • 5–6 syrlige epler
  • 100 g smør
  • 150 g sukker
  • 1 ts kanel eller vaniljefrø (valgfritt)
  • 1 ferdig butterdeig- eller mørdeigsplate (hjemmelaget om du vil)

Slik gjør du:

  1. Skrell eplene, del i to og fjern kjernehus.
  2. Smelt smør og sukker i en ildfast panne eller støpejernspanne (ca. 24 cm) til lys karamell. Legg eplehalvdelene tett, rundsiden ned. La småputre 10–15 minutter til eplene begynner å mykne.
  3. Kjevle deigen lett ut, legg den over eplene og dytt kantene ned i pannen.
  4. Stek på 200 °C i 25–30 minutter, til deigen er gyllen.
  5. Avkjøl 5–10 minutter, legg et fat over pannen og vend raskt.

Server gjerne lun med nyvispet krem eller eller vaniljeis.


To søstre i samme familie

Der opp-ned eplekaken er den rustikke, hverdagslige kusinen, er Tarte Tatin den parisiske divaen. Begge starter med samme enkle idé – frukt nederst, deig over – og begge ender som et lite stykke karamellisert lykke.