Skinke som får deg til å gråte av glede – Domecq er hos oss 20.–21. juni. Les mer

Published: 10.06.2025

Tiramisu - italiensk klassiker med en god historie

Tiramisu er en av verdens mest kjente desserter – og med god grunn. Den er både enkel å lage og utrolig smakfull, med lag på lag av myk mascarponekrem, kaffe, fingerkjeks og et dryss bitter kakao. Men som med all stor mat, ligger det også en historie bak.

Opprinnelsen – Treviso, Italia

Historien starter i den lille byen Treviso, nord i Italia. Her, på restauranten Le Beccherie, ble Tiramisu til i 1971. Det sies at ideen ble født da den lille sønnen til eierne, familien Campeol, var syk og hadde vansker med å få i seg næring. Moren prøvde med zabaglione – en tradisjonell eggedosis med mascarpone – men uten hell. Så grep svigermor inn. Hun tilsatte litt kaffe, som etter sigende skulle "kvikke opp" barnet. Og det gjorde det visst.

Etter dette fikk fru Campeol en idé og utfordret restaurantens kjøkkensjef, Roberto Linguanotto (også kjent som Lello), til å lage en dessert basert på akkurat disse ingrediensene. Han la sammen fingerkjeks (Savoiardi), kaffe og ostekrem, og toppet det hele med kakao. Tiramesù – i lokal dialekt “plukk meg opp” – var skapt. Det ble raskt en suksess på restauranten og spredte seg som ild i tørt gress.

Fra Treviso til verden

Det tok ti år før Tiramisu fikk nasjonal oppmerksomhet. I 1981 skrev matelsker, skuespiller og forfatter Giuseppe Maffioli om desserten i sitt magasin Vin Veneto. Dermed var det gjort – Tiramisu var ikke lenger bare en lokal stolthet, men en dessert hele Italia omfavnet. Derfra spredte den seg til resten av verden. Og som med all stor mattradisjon, finnes det selvsagt alternative historier: Enkelte hevder at retten ble oppfunnet av en italiener bosatt i Baltimore, men den originale oppskriften peker mot Treviso.

Den originale oppskriften – slik den først ble laget

Du trenger bare et knippe gode råvarer. Ikke tull det til med fløte, alkohol eller kremost. Dette er ekte vare.

Ingredienser:

  • 3 eggeplommer
  • 3 ss sukker
  • 250 g mascarpone (ekte, myk italiensk ost – ikke noe billig erstatning her)
  • 3 eggehviter
  • 1 klype salt
  • 20 fingerkjeks (Savoiardi)
  • 3 dl sterk, kald espressokaffe
  • Kakao til å drysse over

Fremgangsmåte:

  1. Kaffen først! Den må være kald når du bruker den, så start med å brygge espresso.
  2. Pisk eggeplommer og sukker til en lys og luftig eggedosis.
  3. Vend inn mascarponen til du får en glatt krem.
  4. Pisk eggehvitene stive med en liten klype salt, og vend forsiktig inn i ostekremen.