Published: 28.07.2025

Potet– og purreløksuppe

En klassisk, fransk-inspirert suppe som varmer både kropp og sinn. Kan serveres varm (potage parmentier) eller kald (vichyssoise).

Du trenger (til 4 personer):

  • 800 g mandelpoteter, i terninger
  • 200 g purreløk, hakket
  • 1 løk, hakket
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • 2 dl kremfløte
  • 8 skiver bacon
  • 2 ss olivenolje
  • 25 g smør
  • 2 kvister timian
  • 1 laurbærblad
  • 1 kvist kjørvel (valgfritt), hakket
  • 2 ss hakket persille
  • Salt og pepper
  • Vann (til det dekker grønnsakene)

Persillesmør (valgfritt):

  • 25 g smør
  • 2 ss hakket persille


Slik gjør du:

  1. Lag persillesmør (valgfritt): Smelt smøret, kjør det med persille i blender til en grønn puré. Sett kaldt.
  2. Stek grønnsaker: Fres løk, hvitløk og purreløk mykt i olje på lav varme (ikke brun).
  3. Kok suppen: Ha i potetene, laurbærblad og timian. Hell på vann til det dekker grønnsakene. Kok til potetene er møre.
  4. Mos og tilsett fløte: Ta ut laurbærblad og timian. Kjør suppen glatt med stavmikser. Rør inn kremfløte. Smak til med salt og pepper.
  5. Sikt suppen (hvis du vil ha en silkemyk suppe).
  6. Stek bacon: Sprøstek i ovn på 150 °C.
  7. Server: Topp med bacon, persillesmør og hakket kjørvel.


Tips: Suppen er også nydelig uten bacon, som en ren vegetarsuppe. Bruk da grønnsakskraft i stedet for vann for mer fylde.