Høst i Burgund: Vin møter sopp – 24. september kl. 18 i Maschmanns Bakeri. Finn ut mer

Published: 10.09.2025

Macedonia di frutta – fruktsalaten som reiste fra Balkan til Italia

En macedonia di frutta er sommeren servert i små biter – enkel frukt, modnet under solen, drysset med sitronsaft og sukker, noen ganger med et lite hint av vin.

Det er italienernes fruktsalat, men med mer sjel enn vår hverdagsvariant. Navnet har sin egen historie: “Macedonia” ble på 1800-tallet et begrep i Italia for en blanding av mange elementer, inspirert av det mangfoldige Makedonia på Balkan – et lappeteppe av folk, språk og kulturer. Akkurat som fruktsalaten: en mosaikk av farger og smaker som sammen blir til noe større enn summen av delene.


Macedonia di frutta (4 porsjoner)

Ingredienser:

  • 2 modne fersken eller nektariner
  • 2 pærer
  • 2 epler
  • 2 appelsiner
  • 1 liten klase druer
  • 1 banan (kan sløyfes hvis du vil unngå at den blir brun for raskt)
  • 1 sitron (saften)
  • 2 ss sukker (eller honning om du vil være rustikk og sunnere)
  • Evt. et lite glass marsala, vin santo eller appelsinlikør – for de voksne
  • Friske mynteblader til pynt

Fremgangsmåte:

  1. Skrell og kutt frukten i små terninger eller skiver. Jo mindre biter, desto mer blandes smakene.
  2. Press sitronsaft over med en gang – det gir friskhet og hindrer at frukten blir brun.
  3. Strø over sukkeret (eller honningen) og bland forsiktig.
  4. Dekk til og la stå kjølig i minst 30 minutter, gjerne en time. Da trekker saften ut og lager en slags naturlig sirup.
  5. Før servering kan du røre inn en liten skvett dessertvin eller likør om stemningen tillater det.
  6. Server i små skåler, pyntet med mynte.


Tips fra Nonna:

  • På Sicilia har jeg sett folk tilsette granateplekjerner for en rubinrød glød.
  • På norditalienske trattoria hender det de serverer macedonia med en kule vaniljeis eller en klatt mascarpone.
  • Vil du være litt moderne, kan du toppe med ristede nøtter eller en stripe mørk sjokolade – men det er på eget ansvar, for da beveger vi oss bort fra det klassiske.