Pupp og potetgull – ser du koblingen?
Potetgull, sjokolade og brystmelk.
Tre ting som tilsynelatende ikke har stort med hverandre å gjøre.
Men under overflaten finnes en felles hemmelighet: den samme perfekte blandingen av fett, sukker og protein.
Det høres ut som en skrøne, men er i virkeligheten en historie så gammel som mennesket selv. Hjernen vår ble formet for å reagere på disse signalene – lenge før matindustrien oppdaget hvor lett vi lar oss hekte.
I boka Vanedyr peker forskeren Nicklas Brendborg på det nesten komiske, men samtidig urovekkende faktum:
Mange av våre mest populære snacks er skremmende like naturens egen supermat: brystmelk.
Den opprinnelige oppskriften på overlevelse er enkel:
55 % fett – 40 % sukker – 5 % protein.
Finjustert gjennom millioner av år for å holde nyfødte i live – og binde oss til livet.
Og hva finner vi i hylla på butikken?
- Melkesjokolade: 50:45:5
- Iskrem: 50:45:5
- Potetgull: 55:40:5
- Ostepop: 55:40:5
Det er nesten for likt til å være tilfeldig. Og det er det heller ikke.
Superstimuliens tidsalder
Superstimuli er en slags forstørrelsesglass på signalene kroppen vår naturlig reagerer på.
Der naturen laget et mildt puff, lager industrien et brak.
Brystmelken sørger for at vi overlever.
Potetgullet sørger for at vi kjøper mer.
Så hva gjør vi?
Nei, vi skal ikke kaste snacksen og flytte i kloster.
Men vi kan stoppe opp et øyeblikk når vi kjenner suget.
Forstå at det ikke bare er “dårlig viljestyrke”, men urgamle instinkter som får napp.
Vi kan velge oftere det som peker mot jord og sesong, mot håndverk og tradisjon.
Ikke bare det som kommer i blanke poser fra godterihylla.
For kanskje er det slik:
Når vi vet hvordan vi blir fanget, kan vi også finne små lommer av frihet.
Et lite opprør, midt i hverdagen.
En potet som smaker jord og sommer, i stedet for potetgull som smaker markedsplan.