En kveld i Beaujolais – onsdag 29. oktober kl. 18.00 Finn ut mer

Published: 28.10.2025

Fra byløkke til matmarked

Fra grønnsaksåker til gourmetmarked: I over to hundre år har Maschmanns Løkke gitt liv til Skøyen. Her, der apotekerfamilien Maschmann en gang dyrket jorda, fortsetter arven – i form av håndverk, smak og matglede midt i byens travleste allé.

Arven lever videre

Maschmanns Matmarked viderefører tradisjonen fra apotekerfamilien Maschmann – og forener håndverk, kvalitet og smak. Her møtes historie og matglede under samme tak.


Skøyen – et travelt møtested

Skøyen er i dag et av landets mest trafikkerte knutepunkter. Rundt 27 000 mennesker har sin arbeidsplass her, og stadig flere bosetter seg i området. Langs Karenslyst Allé strømmer folk til – med tog, buss, sykkel, bil eller til fots – slik de har gjort i generasjoner.

Navnet som rommer en kjærlighetshistorie

Apotekeren Johan Heinrich Maschmann giftet seg i 1774 med Karen Sverdrup i Christiania. Etter Johans død fem år senere kjøpte Karen en byløkke på Skøyen. Eiendommen ble først kalt Maschmanns løkke, men fikk snart navnet Karenslyst – til ære for henne.

Sønnen som gikk sine egne veier

Sønnen, Hans Heinrich Maschmann, var et skrøpelig barn som etter sigende ble badet i kjøttsuppe og pakket inn i bomull foran kakkelovnen – men kom seg godt.

En pioner i norsk vitenskap

Etter apotekereksamen i Hamburg startet han en allsidig karriere. Han underviste i kjemi, utviklet våpen under Napoleonskrigene, og sikret medisinforsyning til befolkningen under britenes blokade. Han etablerte et nasjonalt medisinlager – og ble den første i Norge til å destillere brennevin av poteter.

Kilder:
LokalhistorieWiki - Karen Sverdrup Maschmann

Store norske leksikon - Hans Henrich Maschmann