Arven lever videre
Maschmanns Matmarked viderefører tradisjonen fra apotekerfamilien Maschmann – og forener håndverk, kvalitet og smak. Her møtes historie og matglede under samme tak.
Skøyen – et travelt møtested
Skøyen er i dag et av landets mest trafikkerte knutepunkter. Rundt 27 000 mennesker har sin arbeidsplass her, og stadig flere bosetter seg i området. Langs Karenslyst Allé strømmer folk til – med tog, buss, sykkel, bil eller til fots – slik de har gjort i generasjoner.
Navnet som rommer en kjærlighetshistorie
Apotekeren Johan Heinrich Maschmann giftet seg i 1774 med Karen Sverdrup i Christiania. Etter Johans død fem år senere kjøpte Karen en byløkke på Skøyen. Eiendommen ble først kalt Maschmanns løkke, men fikk snart navnet Karenslyst – til ære for henne.
Sønnen som gikk sine egne veier
Sønnen, Hans Heinrich Maschmann, var et skrøpelig barn som etter sigende ble badet i kjøttsuppe og pakket inn i bomull foran kakkelovnen – men kom seg godt.
En pioner i norsk vitenskap
Etter apotekereksamen i Hamburg startet han en allsidig karriere. Han underviste i kjemi, utviklet våpen under Napoleonskrigene, og sikret medisinforsyning til befolkningen under britenes blokade. Han etablerte et nasjonalt medisinlager – og ble den første i Norge til å destillere brennevin av poteter.
Kilder:
LokalhistorieWiki - Karen Sverdrup Maschmann
Store norske leksikon - Hans Henrich Maschmann
