OKSEHALESUPPE MED ROTGRØNNSAKER
Oksehalesuppe er god og robust høst- og vintermat. Rå oksehaler er et godt utgangspunkt for å skape en fantastisk suppe. Det tar 3-4 timer, men er vel verdt å vente på. Suppa lages i to omganger. Først brunes kjøtt og grønnsaker som så kokes sammen med vann. Dernest renser du kjøttet og siler kraften. Grovhakkede grønnsaker kokes møre i kraften. Ha i det rensede kjøttet, pynt med hakket persille og server med brød/flatbrød og godt smør.
RELATERT INFORMASJON: Oppskrift på potet- og purreløksuppe
DETTE TRENGER DU TIL 6 PORSJONER:
TIL KRAFTEN:
- 1,5 kg oksehaler
- 1 ss hvetemel
- salt og pepper
- 1 ss smør
- 1/2 sellerirot
- 1 gulrot
- 1 purre (bare det grønne) Det hvite hakker du og bruker som garnityr
- 1 løk
- 4 hvitløksfedd
- 3 laurbærblad
- 2 ts tørket timian
- 1 ts hele pepperkorn
- 1 ss salt
- 2,5 liter vann
GRØNNSAKER TIL SUPPEN:
has i suppen etter at kraften er kokt ferdig)Kappes i grove biter, bruk det du liker
og som er i sesong, f.eks.:
- 2 gulrøtter
- 1/2 kålrot
- 3 sjalottløk
- 1 sellerirot
- 2 persillerøtter
- hakket persille til pynt
SLIK GJØR DU:
- Vend kjøttet i mel smaksatt med salt og pepper og brun det i panne.
- Ha det deretter over i en stor gryte.
- Brun grønnsakene og ha dem oppi gryten sammen med krydderet.
- Hell på vann til det dekker kjøtt og grønnsaker.
- Kok opp og slå ned varmen, la alt småkoke/syde i 3-4 timer.
- Husk å skumme av underveis.
- Noen foretrekker oksehalen med bein i suppen. Om du vil rense kjøtte; tar du ut oksehalene, lar de kjøle litt av, før du renser dem fri for kjøtt. Det er lettest å rense halene når kjøttet er varmt, de med smedfingre har en fordel.
- Sil kraften og kok de grovhakkede grønnsakene i den, ha i kjøttet.
- Smak til med salt og pepper, hakk over persille og server.
Godt brød/flatbrød og smør fra Røros er spesielt godt til denne klassikeren.