Maschmanns Bistecca – grillet på italiensk vis.
RELATERT INFO: Biff Tagliata med ruccola og parmesan
Maschmanns Bistecca versus Bistecca alla Fiorentina
Det er tre kriterier som må ligge til grunn for å bruke benevnelsen Fiorentina.
- Kjøttet må være av kvegrasen Chianina fra Chiana-dalen utenfor Arezzo.
- Kjøttet må være av en gammel ku, til nød en okse ikke kalv.
- Kjøttstykket må være stort, minst 800-900 gram.
Maschmanns Bistecca er fra norske kjøttfe- og urferaser, ku eller okse og kjøttstykket har en tykkelse på 5-8 cm.
GRILLE MASCHMANNS BISTECCA: STEG FOR STEG
Du har en kjøpt et stykke med kjøtt på Maschmanns, en tykk T-ben stek av urfe/kjøttfe med en tykkelse på 7 cm og en vekt på litt over kiloene. Hva gjør du for å lykkes med grillingen?
Slik gjør du:
- La kjøttet ligge ved romtemperatur i to- tre timer før du tilbereder det. Kjøtt bør ha en romtemperatur på 20ºC når du starter med grillingen. Starter du med en rett-fra- kjøleskapet kjernetemperatur på 5º C, vil veien opp til en kjernetemperatur på 52ºC være lang. Det gjør det utfordrende å ha kontroll på stekeskorpen og kjernetemperaturen. Det kan fort bli en for tørr stekeskorpe og en for rå kjerne. Starter du stekingen på 20ºC gjør du det lettere for deg selv.
- Bruk skikkelig kull som holder høy og jevn varme. Maschmanns har mye bra kull som egner seg for bistecca.
- Fyll opp kull og lag to soner, en direkte og en indirekte.
- Fyr opp grillen og vent til at alt kullet er grå på fargen. Dette tar ofte litt tid, men verdt å vente på.
- Kjøttet saltes og grilles 7 minutter på hver side. Kjøtt og ben kan gjerne bli svart men ikke forkullet. Snu oftere om du synes varmen er for høy.
- Ha kjøttet over på indirekte varme og sett i steketermometer og lokk.
- Nå kjøttet når 42ºC tar du kjøttet vekk fra grillen, legger det på et fat og lar det hvile opp til 52ºC. (Les mer hvilt kjøtt her.)
- Enkelt tilbehør: Ruccola-salat med parmesan og en enkel dressing av sjyen fra kjøttet blandes med olivenolje og sitron.
- Krydre kjøttet med godt pepper, noen dråper av din beste kraftige ekstra jomfru olivenolje og visp over kjøttet med en kvist rosmarin.
- Skjær opp kjøttet og server med salat og revet parmesan. Kjøttet skal ha en god stekeskorpe og kjernen skal være rød/rosa.
Hva betyr bistecca?
Bistecca feires i bydelen San Lorenzo i Firenze hvert år 10. august, og som en del av feiringen tennes bål over hele byen og store mengder kjøtt tilberedes. Historien, som går 400-500 år tilbake, forteller at en stor kontingent av engelske riddere omtalte det grillede storfekjøttet som ‘beef steak’ – de underholdt lokalbefolkningen etterlignet dem og siden ble ‘beef steak’ til ‘bistecca‘.