Kan du beskrive smak og bruksområde på disse 5 sausene?

Worcestershiresaus, Østerssaus, Fiskesaus, Hvit soyasaus og  XO-saus. Hvordan smaker de og hvordan brukes de i maten?
Published: 04.02.2025

Her er en sammenligning av smak og bruksområder for worcestershire-saus, østerssaus, fiskesaus, soyasaus, og XO-saus:


Østerssaus

Smak: 

- Rik, fyldig umamismak med en balanse av sødme og salt

- Dyp sjøsmak uten å være overveldende

Bruksområder:

- Wok-retter

- Marinader for kjøtt og sjømat

- Base i sauser og gryteretter

- Stekte risretter

- Vegetarretter med grønnsaker og tofu


Fiskesaus

Smak:

- Intens, salt umamismak

- Skarp lukt, men dyp og eksotisk smak

Bruksområder:

- Asiatiske supper og salater

- Marinader

- Smaksforsterker i sauser og dressinger

- Erstatning for salt i mange retter


Worcestersaus

Smak:

  • Salt og syrlig med pepperaktig smak
  • Har en distinkt umamismak fra ansjosen
  • Gir dybde og fylde til maten


Bruksområder:

  • Perfekt til gryteretter og supper
  • Brukes i marinader og dressinger
  • Gir ekstra dybde til brun saus
  • Utmerket til:
  • Kjøttretter og grillmat
  • Cæsarsalat
  • Pytt-i-panne
  • Ostesmørbrød


XO-saus

Smak:

- Intens, rik umamismak

- Kompleks smak fra tørket sjømat, spekemat og chili


Bruksområder:

- Smaksforsterker i wok-retter og nudelsalater

- Marinade for kjøtt og sjømat

- Tilbehør til dumplings

- Base i sauser og dipper


Hvit soyasaus


Smak: 


  • Lysere og mildere i smaken enn vanlig soyasaus
  • Har en dyp, rund smak rik på umami
  • Søtere smaksprofil på grunn av den høye hveteandelen


Bruksområder:


  • Perfekt til retter hvor man ikke ønsker at soyasausen skal dominere fargen
  • Egner seg spesielt godt til:
  • Supper og buljonger
  • Sashimi og sushi
  • Nudler
  • Grønnsaker
  • Fisk