Høst i Burgund: Vin møter sopp – 24. september kl. 18 i Maschmanns Bakeri. Finn ut mer

Published: 08.09.2025

Bestemors epleterte

En klassiker fra barndommens kjøkken – med norske epler, fransk eleganse og en duft som fyller hele huset.

Dette trenger du

Mørdeig

  • 120 g kaldt smør i terninger
  • 100 g melis
  • 1 egg
  • 250 g hvetemel

Fyll

  • 5 syrlige, norske epler (Åkerø, Aroma, rød Gravenstein, Discovery eller Summerred)
  • 2 ½ ss sukker
  • 2 ½ ss smør
  • 1 vaniljestang

Røre

  • 100 g romtemperert smør
  • 100 g sukker
  • 2 egg
  • 75 g malte mandler
  • 25 g hvetemel
  • ½ sitron (skall og saft)


LSlik gjør du

1. Forberedelser
Finn frem en terteform (ca. 27 cm). Ha bakepapir og tørkede erter klar til blindsteking.

2. Mørdeig
Kjør alle ingrediensene raskt sammen i en kjøkkenmaskin. Elt minst mulig.
Pakk deigen i plast og la den hvile minst 1 time i kjøleskap.

3. Tertebunn
Kjevl ut deigen og kle formen. Prikk bunnen med gaffel.
Legg på bakepapir, fyll med tørkede erter. Forstek ved 170 °C i ca. 15 min.
Fjern erter og papir, la bunnen hvile.

4. Karamelliserte epler
Skrell og rens eplene. Del i båter.
Smelt smør og sukker i en stekepanne, tilsett epler og delt vaniljestang.
Stek til eplene så vidt mykner. Sett til side.

5. Røre
Pisk smør og sukker hvitt. Rør inn egg, malte mandler, mel, sitronskall og -saft.

6. Montering
Fordel røren i terteskallet. Legg eplebåtene oppå i et mønster.

7. Steking
Stek ved 170 °C i ca. 30 minutter – til kaken er gyllen og fyllet har satt seg.