krydderurter

Hvilken mat passer best til våre 5 mest populære krydderurter?

8/7/2024

De mest kjente og brukte krydderurtene i Norge er basilikum, oregano, timian, rosmarin og persille. Hva skiller de ulike krydderne og hvilken mat passer de best sammen med? Vi tar også med oxalis, den sitronaktige urten som pynter opp. Maschmanns har et utvalg av friske krydderurter. Av tørkede urter så fører Maschmanns økologiske krydderurter fra Manna.

BASILIKUM

  • Basilikum: mild pepperaktig smak.
  • Grønnsaker: Tomater, paprika, aubergine, squash.
  • Proteiner: Kylling, storfekjøtt, sjømat.
  • Matretter: Pesto, tomatsaus, suppe, gryte.
  • Helsefordel: God kilde til folat, som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.
  • PERFEKT MATCH:  Basilikum, tomat, mozzarella og olivenolje. (Caprese)

OREGANO

  • Oregano: Aromatisk pepperpreget med hint av bitterhet.
  • Grønnsaker: Artiskokk, paprika, aubergine, sopp, tomat, potet, squash.
  • Proteiner: Kylling, storfekjøtt, lam, sjømat.
  • Matretter: Tomatsaus, pizza, salatdressing.
  • Helsefordel: Inneholder kostfiber, som er viktig for fordøyelsen.
  • PERFEKT MATCH: Oregano og sitron på grillet kylling.

PERSILLE

  • Persille: Aromatisk og frisk smak med hint av gress.
  • Grønnsaker: Sopp, erter, bønner, poteter, tomat, agurk, squash.
  • Proteiner: Lam, storfe, kylling, sjømat.
  • Matretter: Sauser, salater, garnityr.
  • Helsefordel: Inneholder kalsium, som er viktig for beinhelsa

  • PERFEKT MATCH: Persille, sitron, hvitløk (Gremolata)

ROSMARIN

  • Rosmarin: Aromatisk smak av tre med hint av sødme og bitterhet.
  • Grønnsaker: Sopp, erter, bønner, tomat, potet.
  • Proteiner: Kylling, lam, svin, sjømat.
  • Matretter: Focaccia, tomatsaus, pizza, supper, gryter, ovnsstekte grønnsaker.
  • Helsefordel: Har antioksidantegenskaper som kan nøytralisere frie radikaler i kroppen
  • PERFEKT MATCH: Grillet Côte de boeuf med rosmarin, hvitløk og olivenolje.

TIMIAN

  • Timian: Aromatisk med hint av sitrus.
  • Grønnsaker: Gulrot, erter, bønner, poteter, squash, tomater.
  • Proteiner: Kylling, svin, lam, and, sjømat.
  • Matretter: Ris, supper, gryter, grillede grønnsaker, tomatsaus.
  • Helsefordel: Inneholder vitaminer og mineraler som er viktige for generell helse
  • PERFEKT MATCH: Som smaksetter i gul ertersuppe.

OXALIS

  • SMAK:  Nøtteaktig og lett sitronaktig smak
  • BRUK:  Oxalis er urten som pynter opp matretter. Ypperlig å bruke på smørbrød kaker og desserter

Tips: Friske krydderurter hakkes og tilføres retten på i slutten. Kokes de friske urtene vil de miste mye smak. Tørkede urter har en mer konsentrert smak og kan koke med. 1 del tørket krydder = 3/4 ganger hakkede friske krydderplanter. Dosering tørket krydder i matretter for 4 porsjoner: 1 til 1 1/2 ts for alle krydder, gressløk litt mer 1 til 1 1/2 ss.