Mont d'Or og trøffel

Mont d’Or med trøffel

10/3/2021

Mont d’Or med trøffel

Smaken av lykke er en lun Mont d’Or. Serverer du osten med høvlet trøffel blir det ren luksus. Topp det hele med cornichons og ovnsbakte småpoteter. Osten er rangert som den aller beste råmelksosten i Frankrike. Noen franskmenn mener sågar at alpelue og fransk baguette alltid må med når du skal nyte en moden Mont d’Or.

RELATERT INFORMASJON: Fakta om Mont d’Or | Smakshjul – praktisk guide om ost og vin |

KJÆR OST MED MANGE NAVN

Mont d’Or eller Vacherin Mont d’Or eller Vacherin du Haut-Daubs er oppkalt etter fjellet Mont d’Or (Golden Mountain) i Jura -regionen, Franche Comté, avdeling Doubs.

OVNSBAKING ER MEST POPULÆRT

Osten kan spises som den er rett fra boksen med baguette. Den mest populære måten å tilberede osten på er ovnsbaking. (200ºC i 10 minutter)

TRØFFEL TOPPER SMAKEN

Når osten er ute av ovnen høvler du over rikelig med trøffel.

OVNSBAKT MONT d’OR

  • Forvarm ovnen til 200ºC
  • Fjern plasten og lokket og legg esken på et stekebrett.
  • Det er forskjellige måter å tilberede osten på:
  • Det er vanlig med pepper litt havsalt, en skvett olivenolje, litt hvitløk, høvlet trøffel, urter eller vin.
  • Du kan dyppe i brød, krutonger eller pølse som en fondue.
  • En av de mest populære oppskriftene  er bakt Mont d’Or:
    • Ta en kniv og stikk noen skiver i osten og ha tynne skiver av hvitløk i hullene.
    • Mal litt svart pepper over toppen, hell over en skvett hvitvin.
    • Bak i ovnen i ca 10 minutter til den er helt myk.
    • Fjern skorpen og spis med baguette og kokt fjellmandel.

SMÅPOTETER BAKT I OVN SERVERT MED TRØFFELKREM

  • Forvarm ovnen til 200ºC
  • Ha småpoteter i en ildfast form (perlepoteter / morenepoteter)
  • Gni potetene inn med olivenolje, salt og pepper
  • Stek til potetene er møre  (ca 20 minutter)
  • Vend inn trøffelkrem for servering
  • Suppler med høvlet trøffel og hakket timian

FAKTABOKS OM MONT d’OR

  • Osten lages både i Sveits og Frankrike
  • Osten fra Sveits er termisert / lavpasteurisert
  • Osten fra Frankrike er upasteurisert
  • Osten lages av kumelk fra Jura-regionen
  • Sesongen er fra 15. august til 15. mars

DRIKKE TIL MONT d’OR

  • En moden Chardonnay fra Jura
  • Eplefryd fra Ringi