4 råd for perfekt stekt kjøtt
Det er viktig at kjøttet er temperert før du går i gang med stekingen.
Det er viktig med en god, tykkbunnet stekepanne samt å bruke høy varme.
Det er viktig å få en god stekeskorpe og ha kontroll med kjernetemperaturen.
Det er viktig å la kjøttet hvile etter at det er stekt.
TEMPERERT KJØTT
Temperering av vanlige biffer (300 gram) 1/2 times hviletid på benken før tilberedning. Store kjøttstykker på 800 gram og oppover kan gjerne hvile en time eller to. Det som skjer om det rett fra kjøleskapet og rett på grill eller panne er at det blir utfordrende å få en god stekeskorpe og god kjerne.
GOD STEKEPANNE OG HØY VARME
For å skape den gode smaken er det viktig med en god panne med tykk bunn. Det gir en god varmefordeling. Og høy varme er viktig for å skape Maillard-effekten. Noe som gir en god stekeskorpe og karamellisering.
STEKESKORPE OG KJERNETEMPERATUR
Når du steker kjøttet er det viktig å la kjøttet steke lenge nok for en god skorpe før du snur kjøttet. En vanlig biff steker du på 4-6 minutter. 2-3 minutter på hver side. Noen snur kjøttet hvert minutt for jevnere steking. For kontroll på kjernetemperatur på store kjøttstykker er det viktig å følge med kjernetemperaturen.
HUSK Å HVILE KJØTTET FØR SERVERING
Om du skjærer i kjøttet rett etter at det er stekt vil kjøttsaften sive ut. Om du ventet litt vil kjøttsaften fordele seg ut til ytterkantene i kjøttet og gi et bedre resultat. Husk også at kjøttet og spesielt store stykker kan stige flere grader etter at kjøttet er ferdig.